Unsuz Şekersiz Tatlar

Yulaf Kepekli Çikolatalı Bar

 Gayet basit, pratik bir ev atıştırmalığı.
Malzemeler
250 gram yulaf kepeği
150 ml süt (yerine badem sütü de olabilir )
1 yumurta akı ( yerine suda bekletilmiş keten tohumu kullanılabilir)
1 portakalın suyu ve kabukların rendesi
İnce kırılmış kuruyemişler olabilir (istenirse )
Hindistan cevizi rendesi (istenirse)
Bitter çikolata

Yapılışı
Hamur malzemelerini  karıştırıp bir hamur yapın.
Fırın kabına tabaka şeklinde yayın.
Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dk pişirip soğumaya bırakın.
Az miktarda bitter çikolatayı , birazcık sütün içinde benmari usulü eriterek ,pişen hamurun üzerine dökün.
Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra şeritler halinde kesip , hindistan cevizi rendesi ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun

Nohut Cipsi

Nohutu çok seviyorum. Buzlukta daima haşlanmışı bulunur. Nohutla atıştırmalıklar yapmanın da pek çok keyifli yolu olabilir. Daha sonra başka denemelerimden de tarifler veriyor olacağım. Cipsi oğlumun doğum günü şerefine yapmıştım  ve masanın en çok sevileniydi.Gluten içermeyen bir seçenek oluşu da başka güzel.
Malzemeler
2 su bardağı nohut
Yarım demet maydanoz
1 kuru soğan
Bol baharat – kimyon , toz kırmızı biber , karabiber, tuz , yenibahar

Yapılışı
İyice yıkanan nohutları 24 saat suda bekletin.
İçine maydonoz,kuru soğan ve baharatları koyup robottan geçirin.
Eğer evde nohut ununuz ya da mutfak robotunun un aparatı varsa hazır undan yapın.
Yağlı kağıda incecik serin. Ne kadar ince o kadar başarılı.
Şeritler halinde kestikten sonra fırına verin. Ya da vaktim bol derseniz biraz daha uğraşıp elde ettiğiniz nohut hamurundan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp , elinizle daireler şeklinde yayıp ,üçgenler halinde  keserek de orjinal şeklini elde edebilirsiniz.
Bize acılı,  çocuklara az acılı yaptım.
Önceden ısıtılmış fırında 170  derecede 15 dakika pişirin. Daha düşük ısıda daha uzun sürede kurutarak yapıldığında kesinlikle daha lezzetli ancak saatler aldığından bu şekilde çözüyorum.
Yapıldığı gün bitirmek en iyi hali.
Sos konusunda benden daha yaratıcı olacağınızdan eminim:)
Afiyet Olsun


Suçluluk Hissettirmez ,Unsuz ve Yumurtasız : Keten Tohumlu Krakerler

“Ben de atıştırmak istiyorum” ama gluten ve yumurta benden uzak olsun , Mısır’a sultan olsun diyorsanız doğru yerdesiniz. Gönül rahatlığı ile yenebilecek sağlıklı bir alternatif. Çiğ beslenenler de kurutucuda ya da normal fırının kapağını aralayarak 50 derecede 8 saat falan tutarlarsa pişirmemiş olurlar.Östrojen kaynaklı meme kanseri tedavisi gören/ görmüş olanların keten tohumunu tüketirken miktar konusunda dikkatli olmalarında fayda var diye okuyoruz. Benden hatırlatması !
Malzemeler
2 su bardağı keten tohumu
1 su bardağı kabak çekirdeği
1 su bardağı ayçekirdeği
½ su bardağı susam
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı pul biber

Yapılışı
Tüm malzemeyi aynı kap içerisinde 1 gece suda bekletiyoruz.
Keten tohumları jöle kıvamı etkisi yaratarak krakerlerin birleşmesini sağlıyor.
Ertesi gün bu karışımı incecik bir şekilde yağlı kağıt üzerine tepsiye yayıyoruz.Eğer küçük çocuklar yiyecekse tepsiye yaymadan önce rondodan geçirmek gerekebilir.
Karekerlerin her bir yüzünü 30 ar dakika 150 derecede çıtır çıtır olana dek pişirelim.
Tuzlu krakerleri kuru domates gibi ilavelerle de zenginleştirmek mümkün.
Aynı tarife,pekmez,hindistan cevizi yağı ve cevizi de eklerseniz tatlı lezzetli krakerleriniz olacaktır.
Afiyet Olsun



Meyveli Yulaflı Kurabiye ( Şekersiz,Unsuz )


Gluten sorunu olmayanların , spor yapanların ve çocuklu evlerin  bulundurmak isteyebilecekleri türden bir kurabiye. Ülkemizdeki yulaflar ne yazık ki glutenli .Bu tarifin özel diyet versiyonunu da deneyip sonucu yazarım. Dışarda yiyecek pek şey bulamadığımdan bunlardan yapıp yanıma almıştım . Geçen hafta çocuklu yaptığım uzun yolculukta , misafir olduğum evde ertesi günkü pratik kahvaltılarda meyvelerle , aralarda deniz molalarında imdadıma yetişti.Sağlıklı , uzun süre tok tutan ,tatmin edici ,enerji veren bu atıştırmalık bu ölçülerle 20 adet çıkıyor. Benim zorunluluktan olduysa da siz ölçüleri yarıya indirerek taze taze yiyebilirsiniz.Evde arta kalmış kuru meyveleri değerlendirme fırsatı olarak da kullanabilirsiniz.Çikolata parçaları da konabilir. Yumurta hiç koymasanız da olur.
Malzemeler
3 su bardağı yulaf (2 su bardağı kadarı rondoda çekilmiş)
2 yumurta (çırpılmış)
2 olgun muz (ezilmiş)
5 adet medine hurması (rondoda parçalanmış, olmasa da olur )
3/4 su bardağı  kuru üzüm
3 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi
1 su bardağı fındık ya da badem ( hafif kavrulmuş , rondoda çekilmiş)
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı (olmasa da olur )

Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp bir hamur yapın.
Fırını 180 C ısıtıp tepsiyi hindistan cevizi yağı ile yağlayın.
Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp elinizle hafifçe üzerine bastırıp tepsiye dizin.
20 dk kontrol ederek pişirin.
Kurabiyeleri soğuduktan sonra yiyebilirsiniz.
Afiyet Olsun

Balkabağı Tatlısı (Şekersiz,Glutensiz,Vegan)

 Balkabağının mevsimi olur da ,canı tatlısını çekmeyen olur mu ? Benim de çekiyor haliyle :) Şuruplu  yapmak istemeyenler bana takılsın. Sizi bilemem ama bize bu şekilde  de yetiyor.
Malzemeler
300 gr balkabağı
3 kuru incir
2 kuru kayısı
2 elma ve 1 portakalın suyu
tahin
soğuk sıkım organik keçiboyunuzu özü
1 çubuk tarçın
1 tatlı kaşığı limon suyu
4 karanfil
hindistan cevizi rendesi

Yapılışı
Küçük küpler halinde doğranmış tatlı kabaklar , çubuk tarçın ,karanfil ve elma+portakal suyuyla ,limon suyuyla ve minik minik doğranmış kuru meyvelerle birlikte  kalın tabanlı bir tenecereye konur.
Önce orta ateşte 5 dk , sonra çok kısık ateşte 30 dk kadar yumuşayana dek pişirilir.
Ocağı kapattıktan sonra üzerine kırılmış ceviz,hindistan cevizi,tahin ve keçiboyunuzu özü ,toz tarçınla  servis edilir.
Afiyet Olsun
Kaynak


Pancake; Bildiğimiz Tava Keki

Malzemeler
3 adet yumurta
3 adet yerli muz
Tereyağı
Bir tutam kabartma tozu
Muzlu Pancake

Yapılışı
Muzları çatalla eziyoruz  sonrasında yumurta ve kabartma tozu ile bir kapta iyice çırpıyoruz. Tereyağını erittiğimiz tavada  arkalı önlü iki dakika pişiriyoruz. Hem unsuz hem şekersiz oldukça sağlıklı bir atıştırmalık.

Afiyet Olsun.




Pratik Cheesecake

Malzemeler

Taban:
2 Adet yumurta,
2 Su bardağı badem,
6 Adet günkurusu kayısı,
2 Adet hurma,
2 Adet kuru incir.

Peynir:
3 Kg süt,
3 Adet limon.

Üst süslemesi:
1/2 Su bardağı kuru siyah üzüm,
1/2 Su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm.
Yapılışı

Taban:

Bademler rondoda çekilerek un haline getirilir. Kuru meyveler de doğranarak rondodan geçirilir. En son bademler ve kuru meyveler birlikte rondoda karıştırılır. Yumurtalar iyice çırpılarak diğer malzemeye eklenir. Yuvarlak bir fırın kabı yağlanır ve karıştırılan malzeme fırın kabına sıkıştırılarak yayılır, 180 derecede 15 dakika fırında pişirilir.
Peynir:

Süt kaynayınca limon suyu eklenerek kestirilir. Ilınınca teleme kepçesiyle bir süzgece alınır.

Süzülen peynir blender’da krem haline getirilir. Krem kıvamına gelen peynir tabanın üzerine yayılır, üzerine üzümler yayılır ve soğutulur.

Afiyet Olsun.



Avokado ile Çok Çikolatalı Puding

Malzemeler:

2 adet olgunlaşmış avokado
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı – opsiyonel
1/3 su bardağı bal ya da agave
3 adet hurma
½ su bardağı kakao
2 çay kaşığı vanilya
½ ya da 1 su bardağı süt
Yapılışı:

Hindistan cevizi yağı evinizde yok ise bu sefer kullanmadan deneyebilirsiniz. Tercihinize bağlı.

Hurmaların çekirdeklerini çıkartın ve kullanmadan önce yumuşaması için su dolu bir kasede 15 dakika bekletin.

Pudingte istediğiniz kıvama göre ½ su bardağı ile 1 su bardağı arasında süt kullanabilirsiniz. Biz badem sütü kullandık isterseniz diğer kuruyemiş sütleri ile ya da inek sütü ile yapabilirsiniz.

Tüm malzemeleri blendır kabınıza aktarın ve çalıştırın. Koyu kıvamlı bir puding için ½ su bardağı süt yeterli iken tercihinize göre arttırabilirsiniz.

Kaselere paylaştırın ve soğuması için buzdolabında saklayın. Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.



Brownie, Brovni, Browni

Malzemeler:

8*8 bir borcam için ölçüler.

2 su bardağı ceviz içi
22 adet hurma
1 su bardağı kakao – 105 gram
½ ya da 1 su bardağı badem
1 çay kaşığı vanilya
¼ çay kaşığı tarçın
Hurmaların çekirdeklerini çıkarmayı unutmayın, blendırınızın zarar görmesini istemeyiz. Hurmalarınız çok kuru ve sert ise kullanmadan önce su dolu bir kapta bekletmenizi tavsiye ederiz. Böylece hurmalar yumuşayacak ve karışımın birbirini tutması daha kolay olacak.

Bademi, tercihinize bağlı olarak miktarını arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. İsterseniz hiç kullanmayabilirsiniz. Biz hurmanın yoğun şekerli tadını dengelemesi açısından kullanmayı tercih ediyoruz. Dişe gelir şekilde ezmeden büyük parçalar halinde bırakıyoruz.

Yapılışı:

Blendır kabınıza cevizleri aktarın ve 10-15 saniye çalıştırın. Çok ince değil ama kıvamı un gibi olacak.
Kakao, tarçın ve vanilyayı ekleyip 5 saniye daha çalıştırın.
Blendırınız çalışır konumda iken ya da ekleme şansınız yok ise parça parça hurmaları ilave edin ve çalıştırmaya devam edin. Karışımı ellediğinizde birbirini tutan bir hamur kıvamında olacak. İri iri doğramış olduğunuz bademleri karışıma ilave edip eliniz ile homojen olacak şekilde dağıtın.
Karışımı borcamın içerisine alın ve eliniz ile eşit olarak yayın.
Buzdolabında dinlenmesi için bir saat bekletin.
Afiyet Olsun.



Ev Yapımı Çikolatalı Enerji Barı

Malzemeler:

       1,5 Su bardağı kaju – 230 gr
       ½ tatlı kaşığı deniz tuzu
       1 su bardağı hurma – 190 gr
       1 tatlı kaşığı vanilya
       3 yemek kaşığı bitter çikolata parçası ya da damla çikolata
Yapılışı:

Tatlı yapımında medjool cinsi hurma kullanıyoruz. Siz etli ve yumuşak olan herhangi bir  hurmayı kullanabilirsiniz. Eğer hurmalar etli değil ve kuru ise, tatlı yapımına başlamadan önce 30-60 dakika su dolu bir kasede bekletiniz. Kullanmadan önce durulayın ve kurulamaya özen gösterin.
Blendır kabınıza öncelikle kaju ve tuzu alın ve 3-4 saniye kajular ufak parçalara ayrılıncaya kadar çalıştırın.
Ardından hurmaları ekleyin ve karışım bir araya gelinceye kadar blendırınızı çalıştırın. Karışım elinize aldığınızda birbirine yapışmalı eğer yapışmıyorsa yemek kaşığı ile su ilave edin. Blendırı tekrar çalıştırın, karışımı kontrol edin eğer kuru ise bir yemek kaşığı daha su ilave edin.
Yapışkan bir hamur elde ettiğimizde ise içerisine vanilya ve çikolatayı ekleyip blendırı çalıştırabiliriz.
Fırın kabınıza ya da herhangi bir kaba parşömen ya da yağlı kağıdı yerleştirin. Karışımı kabın ortasına alın ve eliniz ile eşit şekilde yayın. Karışımın birbirini tutması açısından iyice bastırarak aynı seviyede olacak şekilde hazırlayın.
Kabınızı buzlukta 15 dakika bekletin ve sonrasında eşit büyüklükte parçalara ayırın. Biz bıçak ile 10 eşit dilim kestik. Hava almayan bir kap içerisinde buzlukta ya da dolapta saklayabilirsiniz.



Kahvaltılık Tohum Krakerleri    


İçindekiler:
1 su bardağı ay çekirdeği
3 çorba kaşığı toz keten tohumu
2 çorba kaşığı chia tohumu (isteğe bağlı)
3 çorba kaşığı mavi haşhaş tohumu
1/4 su bardağı badem (toz haline getirin)
1/3 su bardağı içme suyu
1/2 çay kaşığı kaya tuzu
Yapılışı:
Tüm malzemeleri güzelce harmanlayın, suyu ekleyin ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kıvamı sulu değil macun gibi olmalı. Pişirme kağıdı serilmiş fırın kabına karışımı bastırarak yayın. Önceden ısıtılmış 160 C fırında 10 dakika pişirin. Çıkartıp dilimleyin, tekrar fırına verin, ve yaklaşık 50 dk, iyice kızarıp katılaşıncaya dek pişirin. Kolayca yandığı için sık sık kontrol etmeyi unutmayın. Afiyet olsun.
Kaynak

Evde Creme Fraiche (Taze Krema) Nasıl Yapılır?

Taze krema ülkemizde satılmıyor. Ama evde yapmak mümkün, hem de çok pratik bir şekilde. Ben bu tarifi yıllar önce Ev Cini'nin sitesinde görmüştüm ve bugüne kadar defalarca yaptım. Sonuç gayet başarılı. Aynı yoğurt yapar gibi süt kremasını mayalamak gerekiyor. Mayalamak için ise kefir ya da buttermilk denilen Türkiye'de  bulunmayan bir ürün kullanılıyor.

Malzemeler:
1 paket süt kreması (200 ml)
50 ml kefir
Yapılışı:
Temiz bir cam kavanoza oda sıcaklığında 1 paket süt kreması ve 50 ml kefir konur.
İyice karıştırılır ve kavanozun ağzı temiz bir tülbent, bez veya kağıt peçete kapatılır.
Hava soğuk ise kalınca bir havluya sarılır. Oda sıcaklığında 18-24 saat bekletilir.
Ertesi gün krema katılaşır ve ekşimsi hoş bir tadı olur.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp buzdolabına kaldırılır. Buzdolabında bekledikçe kıvamı ve tadı yoğunlaşır.
Eğer süt kremasını açtıktan sonra paketin tamamını kullanamıyorsanız, 2-3 gün sonra da kalan krema bozuluyorsa taze krema tam size göre. Taze krema buzdolabında 2 hafta dayanıyor. Ayrıca Creme fraiche'nin yağ oranı yüksek olduğu için süt kreması gibi ısıtınca veya sıcakta kesilmiyor. Çorbalara ve yemeklere ocaktan indirmeden önce taze krema ilave edebilirsiniz. Bu avantajlarından ve lezzetinden dolayı pek çok yemekte taze krema rahatça kullanılabilir. Tatlılara da çok yakışır. Kahvaltıda tereyağı veya kaymağa alternatif olarak kızarmış ekmeğe sürülüp reçelle birlikte yenirse tadına doyum olmaz.
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...