İdrar Rengi, İdrar analizi, çok uzun yıllardır vücuttaki sırları ortaya çıkaran bir yöntemle oluşmuştur. Çünkü vücudunuzdaki sirkülasyon halindeki bir çok madde bakteriler, mantarlar, fazla şeker ve protein gibi sonunda idrara düşer. İdrar, vücuttaki atıkların atılmasında önemli bir rol oynar. Böbreğin kandan süzdüğü fazla su suda çözünebilen maddeler, idrar yoluyla dışarı atılır. Toksinler ve vücutta birikmesi zararlı birçok madde, vücuttan idrar sayesinde uzaklaştırılır. Böbrekler idrar üretiminden sorumlu organlardır. Böbrekler sürekli kanın filtre edilmesini sağlarlar. Böbrekler kanı filtre ederken su, şeker, amino asitler, vitaminler ve diğer hayati maddelerin kan dolaşımına geri dönmesini sağlar. Bu sürekli filtrasyonun sonunda üre, ürik asit, kreatinin, hormon atıkları ve toksinler gibi atık maddeden kaynaklanmaktadır. Böbrek hastalıklarında bu filtrasyon ve idrarın seçici geri emiliminin evrelerinde bir hata olduğunda, idrarın bu soluk rengi bazen değişir. Bu bozukluklara bağlı olarak kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, proteinler ve boyalar gibi maddeler idrar renginde değişimlere neden olur. Bu renk değişikleri tanı koymada önemlidir.
İdrardaki koku ve renk değişimi, akşam yediklerinizin dokunması gibi basit bir olayın göstergesi olabildiği gibi, enfeksiyon ve kanser gibi çok tehlikeli hastalıkların da göstergesi olabilmektedir. İdrar rengi genellikle vücuttaki bir problemin göstergesidir. Renk bir çok şeyin önemli bir göstergesi olabilir. Tıpta, çoğu zaman normalden sapma herhangi bir renk değişikliği kliniğe yansır.
** İdrardaki koku ve renk değişimleri ne anlama gelir?
-------------------------------------------------------------------
** Sağlıklı İdrar Rengi Nasıl Olmalı?
---------------------------------------------
* Parlak sarı veya neon sarı idrar: Vitamin takviyeleri tüketimi, özellikle suda çözünebilen riboflavin veya B2 vitamini içerenler idrar rengini parlak sarıya döndürür. Kendi doğal rengi de sarı olan riboflavinin aşırı alınması idrar rengini değiştirir. Vitaminler ne kadar sağlıklı olsa da aşırı vitamin alımı hipervitaminozis riski taşır.
* Koyu sarı veya altın rengi idrar: Çok koyu ve konsantre idrar vücudun susuz kaldığını gösterir. Ayrıca çok fazla laksatif alındığının ya da B vitamini kompleksleri içeren besin takviyeleri alındığının bir işareti olabilir.
* Pembe veya kırmızı idrar: Pembe veya kırmızı idrar korkutucu görünebilir ancak bazı durumlarda değildir. Pancar, böğürtlen gibi besinlerin aşırı tüketiminden sonra görülmesi normaldir. Antibiyotikler ve laksatifler, idrarda kırmızı bir renk tonuna neden olabilen ilaçlardır. Ancak çok önemli başka bir sebep de idrarda kan varlığıdır. Bu kan idrar yolu enfeksiyonları, benign prostat hiperplazisi, iyi veya kötü huylu tümörlerin bir sonucu olabilir. Kırmızı idrar böbreklerde taş ve kist oluşumunun bir göstergesi de olabilir.
* Turuncu idrar: Çoğu durumda susuzluk, idrarın aşırı konsantre edilmesine sebep olup turuncu gözükmesini sağlayabilir. Bu durumun suçlusu rifampin, doksorubisin, warfarin, kemoterapide kullanılan ilaçlar ve laksatifler gibi bazı ilaçların tüketimi de olabilir. B kompleks vitaminler ve havuç suyu da turuncu renkli idrardan sorumlu olabilir.
* Çok açık renk idrar: Çok açık renk idrar, aşırı sıvı tüketiminin işaretidir. Ancak hepatit veya karaciğer sirozu gibi herhangi bir karaciğer hastalığında, diabetes insipidus veya diabetes mellitus'da da açık renk idrar nedeni olabilir. Bunun yanı sıra çok açık renk idrar hamilelik sırasında da gözlenen idrar rengidir.
* Mavi veya yeşil renkli idrar: Metilen mavisi içeren bazı ilaçlar haricinde boya içeren gıdalar veya tıbbi testlerde kullanılan boyalar normal olarak mavi veya koyu yeşil idrara neden olabilir. Nadir durumlarda bu tür bir idrar, "mavi bebek bezi sendromu" olarak bilinen bir durumun belirtisi olabilir. Daha çok bebek bezinde mavi idrar olan bebeklerde görüldüğünden bu ismi almıştır. Aynı zamanda Pseudomonas bakterilerinin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonu olan kişilerde yeşil renkli idrar görülebilir.
* Koyu mor idrar: Porfiri sinir sistemi ve-veya cildi etkileyen nadir bir tıbbi durumdur. Porfirinler denilen vücut kimyasallarının salgılandığı genetik bir hastalıktır. Bu hastalığın pek çok belirtisinden biri de koyu mor idrardır.
Ne sıklıkta Tuvalete Çıkmalısınız?
-------------------------------------------
Tuvalete ne sıklıkta gittiğiniz, idrarın kokusu ve rengi kadar önemli bir konudur. Çoğu insan günde 6-8 kere tuvalete çıkar fakat aldığınız sıvı miktarına göre bu sayı daha az veya daha fazla olabilir. Eğer çok fazla sıvı tüketmemenize rağmen sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsanız, aşağıdaki hastalıklara dikkat etmeniz gerekmektedir;
- Hiperaktif mesane-istemsiz mesane kasının kasılması
- İdrar yolu enfeksiyonları
- İnterstisyel sistit-tahriş olmuş mesane duvarı
- İyi huylu prostat büyümesi-prostatın büyüyerek idrar yolunu sıkıştırması ve idrarın normal akışını engellemesi
- Nörolojik hastalıklar, felç veya Parkinson gibi.
Şeker hastalığı
Webden Alıntıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder