Artık bildiğiniz gibi süt ürünleri asidik ve hayvansal proteinli doğası gereği “çok fazla tüketmemekte fayda var”grubuna üye. Her geçen gün yeni yeni araştırmalar çocuklarda ileriki yaşlardaalerji, astım, kemik erimesi ve migrensorumlusu olarak çok tüketilen süt ürünlerine işaret ediyor. Bunun sebebi sadece sütün doğası değil elbet, süt endüstrisinin sütlere ve ineklere verdiği hormonlar, antibiyotikleri ilaçlar vs vs.
Ancak probiyotik ihtiyacını karşılamak da elzem, yani fermantasyon sonucu ortaya çıkan iyi bakteriler en büyük dostumuz, neyse ki sadece yoğurtta yok,bademde, lahanada, kajuda ve daha birçok şeyde bu bakterileri yetiştirebilirsiniz.
Sütsüz yoğurt deneyim için önce Alpro Naturel soya sütünü denedim ama süt bozuldu çünkü içindeki katkı maddelerinden dolayı soya sütü saf değildi ve istediğimiz şekilde fermente olmadı.
Ben daha önce Tayland’da çiğ kaju fıstığı kullanarak yoğurt yapmıştım. Bu sefer bademle denemek istedim. Çiğ badem harika bir yemiştir. İçinde yüksek miktarda, nerdeyse sütle yarışır derecede kalsiyum var, magnezyum, E vitamini, hem lifli, hem yüksek proteinli, hem de badem yağının şifalı özelliği malum. Bir keresinde bir arkadaşım “badem çok yağlı değil mi, kilo aldırmaz mı?” demişti. Ama yağlar iyi ve kötü diye ikiye ayrılır ve iyi yağlar gereklidir hatta kilo vermenize yardımcı olur. Günde avuç avuç çiğ yemiş yiyen biri olarak bunun en canlı örneği benim.
İşte “badem yoğurdu” tarifim: -
1 kap bademi bir gece içme suyunda bekletin. - Sabah bademlerin suyunu süzün ve blender’a atın, 1 kap su ekleyin, karıştırın. - Bademin posasını tülbent yardımıyla süzerek ayırın. Süzülmüş beyaz renkli sıvıya 1 probiyotik kapsülü açıp içini dökün (bu kapsülleri eczanelerde ya da sağlıklı ürünler satan merkezlerde bulabilirsiniz. Normalde kapsül kullanmasanız da fermente olur, ama kapsülle daha zengin bir bakteri çeşitliliği elde edersiniz). İyice yünlere sararak ve ışık almasını engelleyerek 12 saat bekletin, sıcak olması önemli. Buyurun size kefirimsi bir badem yoğurdu. Ne kadar çok fermente ederseniz o kadar daha sağlıklı olur ama tadı da bir o kadar ekşileşir. Onu siz ağız tadınıza göre ayarlarsınız.
Gökçe Acar @gokceacarr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder